“Pink Shirt Day” drugi put u BiH (Slobodna Bosna, 2017)

 

U Bosni i Hercegovini se drugi put obilježava međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) u srijedu 22.02.2017. godine

Ove godine preko 50 škola širom BiH, u više od 20 gradova i preko 10.000 učenika direktno će doprinijeti promociji ove aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Pozivamo vas da zajedno obilježimo Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, 22.02. u 12:00 sati u Sarajevu ispred  katedrale (Stari grad). Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.

Tog dana, predstavnici udruženja za razvoj društva “Kap” objaviće rezultate ankete provedene na uzorku 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola o nasilju u školama. Takođe, istog dana biće puštena online i web stranica sa besplatnom pomoći psihologa za djecu i mlade. Učenici osnovnih i srednjih škola dijelit će u Sarajevu letke mladima i informisati ih o načinima prevencije nasilja u školama.

O Danu ružičastih majica

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/46371/pink_shirt_day_po_drugi_put_u_bih_dan_ruzichastih_majica_medjunarodni_dan_prevencije_vrsnjachkog_nasilja_u_skolama.html