Istraživanje Udruženja “Kap”: Svako treće dijete je žrtva nasilja u školama (Klix, 2017.)

U organizaciji Udruženja za razvoj društva “Kap” danas je drugi put u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom ovo udruženje je ispred sarajevske Katedrale organizovalo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem pink majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Merima Spahić iz Udruženja “Kap” navela je da država Bosna i Hercegovina ni na jednom nivou nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama.

Udruženje “Kap” je godinu dana radilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje “dali su bili žrtve vršnjačkog nasilja” potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece.
“Na osnovu statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako treće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem”, kaže Spahić.

Ističe da od djece koja su navela da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64.

Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja.

“Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je da priznaju jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje”, naglasila je Spahić.

Od danas će također biti u funkciji i web stranica www.danruzicastihmajica.ba sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Link: Klix