Svako treće dijete žrtva nasilja u školama (Federalna TV, 2017.)

U organizaciji Udruženja za razvoj društva ‘Kap’ danas je drugi put u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom ovo udruženje je ispred sarajevske Katedrale organizovalo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem pink majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Merima Spahić iz Udruženja ‘Kap’ navela je da država Bosna i Hercegovina ni na jednom nivou nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama.

Udruženje ‘Kap’ je godinu dana radilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje ‘dali su bili žrtve vršnjačkog nasilja’ potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece. “Na osnovu statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako teće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem”, kaže Spahić.

Ističe da od djece koja su navela da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64.

Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja. “Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je da priznaju jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje”, naglasila je Spahić.

Od danas će također biti u funkciji i web stranica www.danruzicastihmajica.ba sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke.

Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Link: Federalna TV