Obilježen međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (MUP KS)

Danas je po drugi put u Bosni i Hercegovini obilježen “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day).

Tako se u 25 gradova i 60 škola širom zemlje, uz učešće više od 15.000 učenika i nastavnika organiziranim okupljanjem, potpisivanjem peticija protiv svih oblika nasilja i dijeljenjem propagandnog materijala, pokušalo doprinijeti zajedničkoj borbi i promociji aktivnosti na suzbijanju ove štetne i opasne društvene pojave.

Upravo tim povodom je Udruženje za razvoj društva “Kap”, ispred sarajevske Katedrale, organiziralo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji su nosili pink majice, te uz potpisivanje peticije, poslali jasnu poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Također, tokom dana će biti puštena u rad i web stranica sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

Svojim prisustvom ovom skupu podršku su dali i RPZ policajci MUP-a Kantona Sarajevo, te istovremeno iskoristili priliku da sa predstavnicima udruženja “Kap” dogovore zajedničke aktivnosti u narednom periodu, sa ciljem preveniranja i sprečavanja svih oblika međuvršnjačkog nasilja nad i među djecom i mladima.

Link: MUP Kantona Sarajevo