U BiH se održava Dan ružičastih majica: Borba protiv vršnjačkog nasilja (Ljepota i zdravlje, 2017.)

U BiH se drugi put obilježava međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) i to u srijedu 22. februara.

Ove godine preko 50 škola širom BiH, u više od 20 gradova i preko 10.000 učenika direktno će doprinijeti promociji ove aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Pozivamo vas da zajedno obilježimo Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, 22. februara u 12 sati u Sarajevu ispred katedrale (Stari grad). Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.

Tog dana, predstavnici udruženja za razvoj društva “Kap” objaviće rezultate ankete provedene na uzorku 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola o nasilju u školama. Takođe, istog dana biće puštena online i web stranica sa besplatnom pomoći psihologa za djecu i mlade. Učenici osnovnih i srednjih škola dijeliće u Sarajevu letke mladima i informisati ih o načinima prevencije nasilja u školama.

O Danu ružičastih majica

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke.

Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

U BiH ovaj datum obilježava se od 2016. godine.

Link: Ljepota i zdravlje